top of page

Geribildirim Verirken Kaçınılması Gereken 19 Şey !

1. Şeker Katılmış Bir Dille Olumsuz Geribildirim:

Geribildirim verdiğiniz kişinin duygularını incitmekten veya olumsuz bir tepki vermesinden korkuyorsanız çok tatlı ve eğlenceli bir dille geribildirim vermeniz çok normaldir. Sonuç? Tam olarak ne demek istediğiniz ve meselenin ciddiyeti anlaşılmayacaktır.

2. Geribildirim Alan Kişi Sinirlenince Geri Çekilmek, Saklanmak:

Karşıdaki kişi gerçekten gerildiğinde biraz zaman geçmesini beklemek en iyi tepki olabilir. Değerlendirmenizi gözden geçirmek veya “buna değmediğine” karar vermek doğru bir karar olmayabilir.

3. “Buraya Kadar Geldi” Diyene Kadar Konuşmaktan Kaçınmak:

Bu noktaya kadar bekledikten sonra yapılan konuşma olumlu bir katkı yapmayacaktır. Buraya kadar geldiği ve hayal kırıklığına uğradığınız için karşıdakinin boğazına sarılırsınız. Bu durumda karşıdakinin saldırıldığını düşünmesini ve savunmaya geçmesini engelleyemezsiniz.

4. Aşırı Derecede Resmi ve Kuvvetli Bir Açılış Yapmak:

Genellikle, geribildirim veren kişi, karşıdakinin işin ciddiyetini anlamasını ve direnmesini engellemek için bu yola başvurur. Pek çok insan çok daha şatafatsız bir tarzı tercih eder. “Müdür tarafından değerlendirileceksiniz” gibi savunmacı yanı tetikleyen bir dil yerine “burada iki yetişkiniz” gibi bir dil pek çok zaman daha etkili olacaktır.

5. Havayı Koklamak:

Geribildirim veren kişiler bu yöntemi, alıcının katılmamasını veya bahaneler üretmesini engellemek amacıyla bir baraj olarak kullanırlar. Bu yöntemi kullanarak diyalog yerine monolog ortaya çıkar. Kırgınlığı ve direnci tetikleyen şeylerden biri de monologdur.

6. İstediklerinizden Bahsetmeden Sadece Beğenmediklerinizi Anlatmak:

Bu durumda alıcı başarmaları gerekenin ne olduğu konusunda emin olamaz ve kendini aciz hisseder.

7. Problem Konusunda Hemfikir Olmadan Eylem Planlarından Konuşmak:

Karşınızdaki kişi, ne istediğinizi, ana konunun ne olduğunu, değişimin neden önemli olduğunu anlamadan eylem planlarıyla ilgilenmeyecektir.

8. Ayrıntılara Girmeden Olumlu Geribildirim Vermek:

Harikasın, çok iyi bir iş çıkardın… Bu yaklaşım, özellikle, veriye, kesinliğe, ayrıntıya değer veren bir tarzı olan kişilerde ters teper. Bu tarz bireyler göz alıcı ve duygusal bir dilden rahatsız olurlar. Tam olarak tanımlanmamış, ayrıntılandırılmamış bir övgü duyduklarında, geribildirimi veren kişinin övgüye dair samimiyetini ve bilgisini sorgularlar.

9. Geçerli Gerekçeleri Bahanelerle Karıştırmak:

Geribildirim alan kişinin geçerli gerekçeleri bahane olarak algılandığında, kişi geribildirimi veren kişiyi engeller ve kendini değersiz hisseder.

10. Geribildirim Vermek İçin Yıllık Toplantıları Beklemek:

Kafa karışıklığını tetiklemek için harika bir yol. Geribildirim verdiğiniz konu hatırlanmıyor olabilir. Karşınızdaki kişi ne hakkında konuştuğunuzu çoktan unutmuşsa değişim gerçekleşmeyecektir.

11. Spesifik Örnekler Vermeden Üstü Kapalı Yargılama:

Somut, gözle görülebilir temeli olan bir dil kullanmadan; “iyi bir ekip arkadaşı”, “çok yardımcı”, “iyi”, “profesyonel”, “daha girişimci ol” gibi ifadeler hiçbir anlam ifade etmez. Örnek vermeden sadece etiket yapıştırmak insanların çaresiz hissetmesine neden olur çünkü ne istediğiniz veya istemediğiniz hakkında hiçbir fikirleri yoktur.

12. Olumsuz Geribildirim Vermeden Önce Çok Uzun Bir Hazırlayıcı Konuşma Yapmak:

Bu durum gelmekte olan eleştirinin olumsuz olacağıyla ilgili kaygıyı artırır.

13. Keskin, Provakatif ve Utandıran Bir Dil Kullanmak:

“Bunun üzerinde bu kadar düşünecek ne var”, “ Senin İçin o tren bir kere kaçtı, önümüze bakalım”, “Buradaki herkesin yetişkin olduğunu varsayıyorum”…

14. Katılıyormuş Gibi Yapıp Katılmamak:

“Neden böyle hissettiğini anlıyorum ama…” Özellikle “ama” ifadesinden önceki bölümü kreşendo bir tonlamayla söylendiğinde savunma isteğini ve kendini kapatmayı tetikleyen bir davranış tarzıdır. Karşıdakinin bakış açısına gerçekten katılmak ele tam karşı bakış açısını göstermek için karşıdakine yumuşatma amaçlı katılmak arasında çok net bir ayrım vardır. Onların görüşüne katılmadan, görüşlerini anladığınızı söyleyebilirsiniz.

15. Yüzeysel Bilgiyle Değerlendirme Yapmak:

Bütün olayları bilmeden ve olası durumlara dair düşünmeden yargılamak veya değerlendirme yapmak karşıdakini kıracaktır. Geribildirimi veren kişiye saygısı azalacak ve adaletsiz bir şekilde eleştirildiğini düşünecektir.

16. Kafasının İçindekilerden Emin Olmak ve Söylemek:

Psikiyatristi oynamaktan daha kırıcı olan çok az şey vardır. “Biliyorum aranızda gerilim var bu yüzden ondan uzak durmaya çalışıyorsun ayrıca şöyle düşünüyorsun…” Kafasının içinde ne olup bittiğini bildiğinizi varsaymayın, soru sorun!

17. Övmek İçin Hep Aynı Yolu Kullanmak:

Biz övgüyü nasıl duymak istiyorsak insanlarında aynı yolla duymak istediğini varsayarız. Herhangi bir kişi için işe yarayan biçim ötekine uyacağı anlamına gelmez. Geribildirim veren kişi olarak, geribildirim verdiğiniz kişilerin bireysel özelliklerini biliyor olmaktan tam da bu noktada yararlanabilirsiniz.

18. Olumlu Geribildirimlere Vakit Ayırmadan Sadece Düzeltici Geribildirimler Vermek:

Olumlu geribildirim çok etkili bir motivasyon artırıcıdır. Olumlu geribildirim vermemek ise çok büyük bir hatadır. Olumlu geribildirim vermeden yapıcı bir konuşma inşa etmek mümkün değildir.

19. İğneleyici Bir Espri Anlayışı Kullanmak:

Doğrudan geribildirimde bulunmadan esprinin arkasına sığınıp iğnelemek insanın canını acıtıp, utandırmaktan öteye gidemez. Etkili iletişim ortamının yıkılmasına ve güvensizliğin ortama hakim olmasına neden olur. Böyle bir geribildirim alan kişi sonrasında çok öfkelenecektir.


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page