top of page

Araştırma: Uyku Eksikliği, İşyerinde Sakin Kalmayı Zorlaştırabilir

Yöneticiler ve çalışanları ilk tanıştıkları zaman, işi nasıl deneyimledikleri, birbirlerine ne kadar güvendikleri ve birbirleriyle ne kadar etkili bir şekilde çalışabildikleri konusunda önemli faktörleri belirleyecek çalışma ilişkileri oluşturmaya başlarlar. Çok takdir ettiğiniz, en önemli görevleri verdiğiniz astınız, danışmanlık yapmak için en çok zamanı harcadığınız kişi olabilir. Sizi takımın pek fırsat vermeyen ve ortak çalışmak için pek etkili olmayan bir engeli olarak gören başka astlarınız da olabilir. Herhangi biri ile çalışmanın ilk ayları, ilişkinin nasıl ilerleyeceğini belirlemek için özel bir öneme sahiptir.

Bu postta, bu ilişkilerin kalitesini belirleyen yeni keşfedilmiş bir göstergeyi tartışacağız: Uyku. Önceki çalışmalarımızda, uyku yetersizliğinin liderlerin karizmasını baltaladığını ve istismarcı süpervizör davranışlarına sebep olabileceğini bulmuştuk. Sonuncu projemizde, bu çalışmadan bağımsız olarak, uykunun yeni atanmış lider-takipçi çiftlerinin iş ilişkisi gelişimini nasıl etkilediğini araştırmayı amaçladık. Uyku eksikliğine sahip liderlerin ve takipçilerinin işyerinde daha fazla olumsuz duygu (düşmanlık anlamında) deneyimlediği öncülüğünden başladık. Gece uykunuzu az aldığınız bir günün ertesinde işte biraz sinirli olduğunuz bir günü muhtemelen çok kolay bir şekilde hatırlayabilirsiniz. Bu çok yaygın bir tecrübe ve uyku eksikliği beynin duyguları düzenleyen kısmını zayıflatıyor.

Düşmanlık gösterilmesi yeni kurulmuş bir iş ilişkisi için yıkıcı olabilir. Düşmanlık, doğal olarak, tehdit duygularını açığa çıkarıyor ve belirli bir bağlamda psikolojik olarak güvende olma hissini sarsıyor. Düşmanca bir şekilde bağırmanın küçük bir kısmı belki affedilebilir. Ancak, bu genel olarak gerçekleşen bir durumsa, bu çalışanın süpervizörünün saygı ve empatiden yoksun olduğunu ve bu liderle arasında düşük kalite bir iş ilişkisi olduğunu düşünmeye başlamasına yol açabilir. Gerçekten de, daha önceden yapılan ve düşmanlık göstermenin ilişkilere zarar verdiğini gösteren araştırmalar var. Buradan hareketle, bizim öngörümüz şu, uyku eksikliği düşmanlık göstermeye sebep olabilir üstelik bundan dolayı yönetici ve çalışan arasındaki çalışma ilişkisi zarar görebilir .

Bu öngörüyü test ederken, liderlik madalyonunun iki yüzünü de araştırdık: Liderler ve takipçiler. Brezilya'da yer alan organizasyonlardaki yeni atanmış lider-takipçi çiftleriyle iki alan çalışması düzenledik. Birinci çalışmamızda, daha yeni birlikte çalışmaya başlayan 86 lider-takipçi çifti, istatiksel kontrol olarak kullanılabilecek uyku, düşmanlık, ilişki kalitesi ve diğer değişkenleri içeren bir araştırmayı tamamladılar. Tam bizim beklediğimiz gibi, liderlerin uyku eksikliği, takipçinin iş ilişkisi kalitesiyle ilgili algısını sarsıyor. Bu etkinin diğer taraf için de geçerli olduğunu fark ettik; takipçi tarafının sahip olduğu uyku eksikliği de liderin algıladığı iş ilişkisi kalitesi üzerinde kötü etkisi var.

Hipotezimizi destekleyen bu ilk sonuçlarla birlikte, uzun vadeli çalışmalarda sonuçları tekrarlayabilmek için, liderlerden ve takipçilerden üç ay boyunca bir dizi anketler doldurmalarını istedik. Bu ikinci çalışma, birinci çalışmadaki sonuçları tekrarladı ama aynı zamanda uyku ve ilişki kalitesi arasındaki ilişkinin zamanla değişip değişmediğini test edebildik. Tekrardan, uyku eksikliğinin iki taraf için de diğer tarafın ilişki kalitesi algısına zarar verdiğini bulduk. Aynı zamanda, liderlerin uyku eksikliğinin onların takipçileriyle olan ilişkilerinin kalitesiyle ilgili algılarıyla bağlantılı olmadığını gördük (bu, takipçiler için de geçerli). Diğer bir deyişle, uykusunu alamamış liderler, yeterli uyumamalarının ilişkilerine zarar verdiğinin farkında değil. Biraz fazla içmiş birinin araç kullanırken sarhoş olduğunu fark etmemesi gibi, uykusunu alamamış liderler, bu durumun çalışanların onları sevmemesine ve onlara güvenmemesine yol açtığının farkında değiller. Bu iki çalışma hakkında daha fazla bilgi için, araştırma makalesini buradanokuyabilirsiniz.

Bunun yöneticiler üzerinde önemli pratik çıkarımları var. Astlarınızla olan ilişkileriniz sahip olduğunuz en değerli kaynaklar. Daha fazlası için, size güvenen, sizi seven ve saygı duyan çalışanlarınıza sorabilirsiniz. Bu değerli ilişki kaynaklarını hakir görmek, özellikle farkında olmadan yapıldığında, kendinizi ve ekibinizi sabote etmenin kesin bir yolu. Yapabildiğiniz farklı farklı yollardan bu ilişkileri korumayı ve geliştirme yollarını aramalısınız. Takım arkadaşlarınızın gelişimi ile ilgilenmek, onlara ilgi ve saygı ile yaklaşmak ve bütüne uygun şekilde çalışmak bu ilişkileri beslemek için şimdiden denediğiniz yollardan bazıları. Bizim araştırmamız olumlu iş ilişkilerini geliştirmek için ek olarak takip edilecek önemli bir yol olarak iyi bir gece uykusunu gösteriyor. Daha fazla çalışma saati sıkıştırabilmek için uykunuzdan feragat etmek çekici olsa da, böyle yapmanız ileride başarılı olma ihtimalinizi sabote edebilir.


Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page